Eliteserietipset: 11. Strømsgodset
Strømsgodset har knapt nok rørt overgangsmarkedet, men håper en storscorer tilbake er nok for å heve laget.
Foto: Direktesport
Bedre enn oss på tabelltips? Vinn 100.000 kr på tabelltipset ditt!
NorskFotballs tabelltips:
11. Strømsgodset
Fakta om Strømsgodset
Stiftet: 1907
Hjemmebane: Marienlyst Stadion
Trener: Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen (siden 2021)
Forrige sesong: 9.plass
Treningskamper
18.februar: Sogndal 3-0 (Stengel 2, Friday) 50 minutter fordelt på 3 omganger
23.februar: Raufoss 3-1 (Stenevik 2, Tokstad)
2.mars: Bærum 6-1 (Friday 4, Tokstad, Stengel)
5.mars: Odd 2-3 (Friday, Hove)
26.mars: HamKam (Marienlyst, 15.30)
Overganger
Inn:
Fabian Holst-Larsen (Fram, tilbake fra lån)
Andreas Skjold (Egen juniorstall)
Ernest Boahene (Klubbløs)
Ut:
Sebastian Pop (Notodden. Var utlånt til Fram i fjor)
Simen Hammershaug (Egersund)
Andreas Nyhagen (Ull/Kisa)
Daniel Skretteberg
Jordan Kadiri (Lommel, Belgia, tilbake etter lån)
Valdimar Ingimundarson (Sogndal)
Jonathan Parr (Lagt opp)
Mustapha Fofana (Ørn Horten, lån gjort permanent)
Mulig startoppstilling (4-3-3):
Viljar Myhra - Lars Vilsvik, Niklas Gunnarsson, Gustav Valsvik, Thomas Grøgaard - Johan Hove, Herman Stengel, Kreshnik Krasniqi - Lars-Jørgen Salvesen, Fred Friday, Tobias Gulliksen
Vurdering av laget
For ett år siden så Strømsgodset ut som et høyst mulig nedrykkslag. Trener Henrik Pedersen måtte gå en måned før sesongstart, avtalen med Drammenspatriotene ble avsluttet etter en tidkrevende prosess, og forsvaret ropte etter forsterkninger før Gustav Valsvik kom tilbake. I tillegg mistet lagets viktigste offensive spiller, Lars-Jørgen Salvesen, hele sesongen med skade.
Likevel falt brikkene på plass for Strømsgodset. Nye talenter sto fram, forsvaret ble mye tettere, og på sitt beste var Strømsgodset direkte gode. 6-0 over Molde viste hvor høyt taket er. Samtidig var det et problem det var umulig å overse; Strømsgodset er helt dag og natt på hjemmebane og borte. Med 8-4-3 på Marienlyst var Godset det 5.beste hjemmelaget. Men på bortebane var det ingen som tok færre poeng enn drammenserne.
Der andre lag har byttet formasjon eller store deler av stallen, ser Strømsgodset 2022 ut som nesten akkurat samme lag som i fjor. Den største og mest åpenbare forandringen (og nesten den eneste) er at Lars-Jørgen Salvesen er tilbake fra skade. Spissen fikk en flott retur da han headet inn en scoring mot Raufoss i cupen. Men akkurat formasjonen blir et interessant spørsmål, spesielt med Salvesen tilbake. For å få ham og Fred Friday på banen samtidig, og ikke minst å få dem til å fungere sammen, er nøkkelen til suksess i år.
I vinter har Strømsgodset både testet 3-5-2 mot Odd (uten at det gikk veldig bra akkurat da) og variert litt mellom om det ser mest ut som 4-3-3 eller 4-2-3-1 på banen. Trolig blir sistnevnte utgangsformasjon, slik det som regel var i fjor. Salvesen kom inn i en form for kantrolle i cupen, og det kan nok kreve litt prøving og feiling for å finne ut hvordan laget skal komponeres for å få brukt de to stjerneangriperne best.
Friday var meget solid i fjor, og viste at til tross for noen skadeplagede år med minimalt med spilletid før han kom til Drammen, så er han fortsatt en klassespiller på dette nivået. Litt for ineffektiv, og 7 mål var ikke fantastisk, men spillemessig var han langt bedre. I vinter har han sett giftig ut. Selv om 4 av 6 mål kom mot Bærum, har han 10 målinvolveringer (6 mål + 4 målgivende) på under 300 minutter. Selv om det bare ble ett mål etter at juli var over, var Fridays bidrag likevel særdeles viktig.
Uansett hvordan de 11 spillerne stables opp, så er det plass til Johan Hove og Tobias Gulliksen i kabalen. Hove slo voldsomt gjennom i 2020. Leverte stødig også i fjor. Kombinasjonen av å kunne vende opp effektivt i mellomrommet, timingen på løp inn i feltet og et effektivt høyrebein gjør ham til en spiller som er i søkelyset til større klubber. At han presterer godt på U21-landslaget trekker opp, og han bør være et hett salgsobjekt i sommer. Gulliksen har en del av det samme, men også teknikken og lekenheten som gjør ham til en publikumsyndling. En spiller det allerede har vært snakket stort om lenge, og i fjor fikk 2003-modellen et ordentlig gjennombrudd.
Halldor Stenevik hører også inn i kategorien som ung og lovende, men kan få merke at kampen om plassene offensivt er tøffere. Det samme gjelder Kristoffer Tokstad. Anvendelige Ernest Boahene kan spille både her og i forsvar, og nettopp anvendeligheten er mye av årsaken til at han (foreløpig?) er eneste vintersignering. Det gir nødvendig dekning i en stall som ikke er bredere enn nødvendig.
Sentralt på midten var Herman Stengel god i fjor. Litt overraskende har Ipalibo Jack måtte se Kreshnik Krasniqi gå foran i køen om rollen ved siden av. Sistnevnte løser oppgavene hakket enklere og er mer stabil, en faktor som trekker ham foran. At de to også i større grad fungerte som en enhet bidro til å lette jobben for et forsvar som ikke trives med å bli kontret på. Antallet baklengs gikk kraftig ned (57 til 43), forventede mål ikke like mye (52.3 til 48.5), men Godset tok steg fra å være en hullete sveitserost i 2020. Balansen på midtbanen var en viktig årsak.
Den andre sentrale faktoren var Valsviks retur. Enormt ærgjerrig og solid inne i både egen og motstanderens boks, og sørget for en tydelig leder i et forsvar som var mest kaos i 2020. Får enten med seg like duellsterke Ari Leifsson eller Niklas Gunnarsson, som spiller med mer rutine, men som hadde et sterkt variende 2021. På høyrebacken var Lars Vilsvik på sitt friskeste på noen år i fjor, mens venstrefoten til Thomas Grøgaard også bør bli et større angrepsvåpen fra venstre. Fortsatt ikke et forsvar helt egnet til å bli trygt på.
På keeperplass har Viljar Myhra slitt med ringvirkningene etter korona. Har tatt fine steg i Drammen og fått sjansen med A-landslaget, men det gjenstår å se når han igjen er 100%. Morten Sætra får dermed en sjanse til å kapre keeperplassen igjen. Den nesten 2 meter høye drammenseren ble helt mot Raufoss i cupen, men har ikke helt grepet sjansene han har fått tidligere. Glipper litt for mange baller, og det har blitt noen for enkle baklengs. Det kan bli viktig for Godset å få Myhra tilbake igjen snart.
En ting som skremmer litt med Strømsgodset-stallen er at den er farlig tynn. Mot Sandnes Ulf lørdag hadde de Myhra, Salvesen, to 17-åringer og to 18-åringer. Flere av lagene Godset ønsker å måle seg med i år har langt bedre deknng, og over 30 kamper er det litt vågalt med en så tynn tropp. En eller to inn før vinduet stenger?
Den merkelig svake borteformen er nødt til å forbedre i år. Strømsgodset viste i fjor et veldig høyt toppnivå, men også et veldig lavt bunnivå. Litt for tynt til å henge med veldig høyt på tabellen, men samtidig mer enn nok offensiv kraft til å skyte seg vekk fra den verste nedrykksstriden. Et sted midt på nedre halvdel virker troli.
Nøkkelspiller: Gustav Valsvik
Sånn Strømsgodset-stallen ser ut er det 3-4 spillere man virkelig ikke vil at skal bli ute i lengre perioder. Men det spørs om ikke stopperkjempen er den aller, aller viktigste. Kanskje Eliteseriens mest duellsterke midtstopper. I tillegg er Valsvik enormt viktig som dirigent og hærfører i de bakre rekkene. Gjør noen blundere med ballen, men har så mange egenskaper som er helt avgjørende for dette laget.
Se opp for: Kreshnik Krasniqi
Johan Hove i 2020 og Tobias Gulliksen i 2021 har fått sine gjennombrudd på Godsets midtbanen. Kan Krasniqi sørge for at det blir tredje året på rad med et stort gjennombrudd på Godsets midtbane? Den tekniske indreløperen virker å kunne ha spilt seg inn i elleveren nå. Debuterte i OBOS-ligaen allerede som 14-åring for Hønefoss i 2015. Har likevel gått en lang vei. 20 kamper i fjor, 8 av dem fra start. Kan bli langt flere i 2022. To mål mot Sandnes Ulf i cupen. Virkelig en spiller å se opp for i år.