Glimt vil flytte - frykter UEFA-nei
Bodø/Glimt frykter å måtte spille Champions League utenfor Bodø til høsten
Foto: Digitalsport
Bodø/Glimt har vokst fram til å bli en virkelig maktfaktor i norsk fotball. Med to imponerende seriemesterskap på rad, som etterfulgte sølvet i 2019, har nordlendingene kommet opp på et sportslig skyhøyt nivå i norsk målestokk. Nå ønsker klubben å vokse videre for å kunne holde de imponerende prestasjonene videre.
Et stort steg på veien mot å bli et stabilt topplag er planene om å forlate Aspmyra. Nå håper Bodø/Glimt å kunne flytte inn på nybygd arena allerede i 2024.
Det er ikke nytt at klubben ønsker seg en ny stadion, det ble kjent i høst. Men nå har de tatt drømmene ett steg videre. Klubben har innkalt til ekstraordinært årsmøte allerede 22.februar. Der står stadionsaken på agendaen.
LES OGSÅ: Eliteserie-lagenes treningskamper
Og klubben har dårlig tid om de skal kunne flytte inn høsten 2024. Da må byggingen starte neste sommer. Og før den tid må en reguleringsplan legges fram og godkjennes av kommunen - noe som vil ta tid.
Frykter UEFA-nei
En viktig årsak til at klubben nå ønsker å bygge ny stadion er at de frykter å måtte spille et annet sted enn Aspmyra i de europeiske turneringene. I innkallingen til årsmøtet skriver klubben at de har fått dispensasjon fra UEFAs krav denne sesongen på grunn av koronasituasjonen, men at de trolig ikke vil få dispensasjon fra høsten av.
Dermed må Aspmyra oppgraderes den kommende tiden, om Bodø/Glimt skal få spille sommerens Champions League-kvalifisering på Aspmyra. Klubben skriver at de nå jobber med tiltak som gjør at Aspmyra blir godkjent for 2022/23. Dermed er det fortsatt ikke klart om Bodø/Glimt får spille på Aspmyra i høst, eller om de europeiske kampene må spilles et annet sted.
Men selv om Aspmyra kan forbedres noe, mener Bodø/Glimt at det er helt nødvendig med ny stadion. I innkallingen til årsmøtet skriver klubben at "infrastrukturen tilfredsstillersåledes verken UEFAs krav, gir begrensede muligheter for gode publikumsopplevelser i våreklimatiske omgivelser og gir heller ikke rom for fortsatt sportslig utvikling. I dagens infrastruktur har ikke klubben plass til å vokse og utvikle seg, samt ivareta sentrale arbeidsmiljøkrav."
Videre nevnes flere aspekter ved Aspmyra som gir klubben begrensede muligheter. Både ambisjonene om en stadion som tar klima- og miljøhensyn og ambisjonene om å være en sosial møteplass nevnes som vanskelige ved dagens anlegg. I tillegg trekkes det fram at klubben mener de økonomiske kostandene er for høye på Aspmyra, både med tanke på leie og framtidige oppgraderinger.
Flere idretter?
Til Avisa Nordland sier Bodø/Glimts daglige leder, Frode Thomassen, at de ser på mulighetene for å bygge en stadion som også rommer flere idretter.
– Vi jobber mot potensielle leietagere. Ishockey og ishall en av mulighetene. Det er behov for en ishall og vi har intensjoner og jobber sammen med aktører for å se på om en ishall kan inngå i arenaen, sier han til avisa.
Også friidrett, turn, sykkel og håndball nevnes som mulige idretter som kan få innpass i klubbens nye anlegg.
Må behandles politisk
Klubben jobber kun med ett alternativ. Området som heter Thalleåkeren ligger like ved innfartsveien til Bodø, og snaut 2 kilometer fra Aspmyra i luftlinje. Tidligere har området blant annet vært foreslått for nytt sykehus i Bodø.
Den aktuelle tomta eies nå av Nordland fylkeskommune. Klubben skriver at det nå er dialog om kjøp, og at man håper å bli enige om en opsjonspris i nær framtid. Et problem er at kommunen har godkjent bygg at nytt Helsehus på (deler av) tomta. Likevel mener flere det er plass til begge deler.
Det er imidlertid en lang vei å fortsatt. For når klubbens planer blir klare skal det behandles i kommunen om klubben skal få godkjenning til å bygge stadion. Og aller først må reguleringsplanene på plass - forutsatt at årsmøtet gir tommel opp.
Kun to dager etter det ekstraordinære årsmøtet skal Bodø/Glimt spille returkampen mot Celtic i Conference League. Dermed blir det to viktige kamper på Aspmyra den uka.