Gress-dominans i banekåring: - Moro at vi deler prisen
For første gang ble det delt seier når årets bane i Eliteserien skulle kåres. Gress dominerer i toppen, men nå blir det mer kunstig underlag på øverste nivå.
Foto: Digitalsport
Årets bane i Eliteserien kåres etter at kapteinene på toppnivå har gitt karakter fra 1 til 5 på underlaget etter alle de 15 bortekampene.
For tiende gang ble den attraktive prisen delt ut denne uken, og første gang endte to klubber på samme poengsum. Både Lillestrøm og Rosenborgs gressbaner endte opp med hele 4,33 i snitt.
- Det er flott at spillerne har stemt oss. Vi driver med dette for at fotballspillerne skal få en god opplevelse, så det er flott at spillerne har stemt på oss. Litt moro er det også at vi deler prisen med Lerkendal og banemester Anders Øien som er en god kollega, sier banemester på Åråsen, Terje Hveding, til lsk.no.
Gress på topp
Moldes Aker stadion kom på tredjeplass med 3,67 poeng som beste kunstgressbane mens Brann stadions gressunderlag endte som nummer fire på kåringen.
Med Stabæk og Nadderud på sjetteplass, stakk gressbanene av med fire av topp seks-plasseringene i 2021. Både Brann og Stabæk blir som kjent å finne på nivå to denne sesongen - noe som betyr én gressbane mindre på toppnivå.
- To kunstgressbaner og én gressbane erstatter to naturgress- og én kunstgressbane, konstaterer Davy Wathne.
Nederst på listen over de 16 anleggene kommer Mjøndalens kunstgressdekke. Det slitte underlaget på Consto Arena blir med andre ord ikke savnet av særlig mange i Eliteserien i 2022.
Intility Arena-ros
Også i Toppserien kåres årets bane etter samme mal, og for fjerde sesong på rad stakk Vålerengas kunstgressdekke på Intility Arena av med førsteplassen.
4,78 poeng i snitt sørget for en overlegen seier foran Arna-Bjørnar og Stemmemyren i Bergen. Kolbotn-gresset på Sofiemyr endte faktisk sist av de ti klubbene med 1,78 poeng.
- Underlaget er viktig for spillerne, supporterne, klubbene og de som jobber med anleggene. Dette fokuset fører forhåpentligvis til at klubbene strekker seg langt i å ha de beste banene, sier prosjektleder Peter Werni til NISOs hjemmeside.