
Råde-sjefen: - Trenger ikke noe utvalg for å finne ut at dagens ordning er svært urettferdig
Råde-leder Knut Erik Berg har en mening om mye. Han forstår ikke NFFs motstand til en jevnere fordeling av opprykksplassene i 4. divisjon.
Foto med tillatelse: Marius Helgå
- Om NFF syns fair play er viktig, trenger man ikke noe utvalg for å finne ut at dagens ordning er svært urettferdig.
Det sier Rådes frittalende og engasjerte leder Knut-Erik Berg til norskfotball.com. Han har levd med Råde hele livet og ønsker sterkt å få klubben opp i 3. divisjon. En av flere årsaker til at det ikke har skjedd de siste årene, er en ubalansert opprykksmodell.
- Et gjennomarbeidet og godt forslag fra fire kretser burde vært et kurant nok beslutningsgrunnlag også for NFF sentralt, mener Berg.
Misset - igjen
Råde har i flere år vært blant landets mest omtalte og hardtsatsende 4. divisjonslag med en rekke meritterte spillere med bakgrunn fra høyere nivå - uten å lykkes.
I 2021 avgjorde Sprint-Jeløy Østfold-seriefinalen i den amputerte sesongen, i 2022 ble Sandefjord 2 for sterke i kvalifiseringen og heller ikke kvalifiseringen mot Flint i 2023 gikk Rådes vei selv om laget endte på 25-1-0 i serien.
Klubben omtalt som «Real Råde» av blant annet Vålerengas sportssjef Joacim Jonsson, endte i fjor på andreplass i 4. divisjon bak Drøbak-Frogn.
Nå er Gard H. Kristiansen hentet til Idrettsparken for å gjøre noe med den dystre statistikken. Da vil det hjelpe å slippe kvalifisering.
- Hvis ikke dette forslaget støttes, er det ubegripelig. Slik jeg ser det finnes det ingen gode argumenter mot en ny ordning. Nå er det gjennomarbeidet fra NFF Vestfold og bevist at for eksempel Østfold er så til de grader urettferdig behandlet. Hvor blir det av fair play som NFF maner til? har Kristiansen uttalt til norskfotball.com.
Fire kretser
NFF Vestfold gikk i desember sammen med Buskerud, Telemark og Østfold og fremmet et forslag om å endre det omstridte opprykksformatet fra 4. til 3. divisjon.
Nylig ble de kjent at forbundsstyret i sin innstilling til Fotballtinget går imot forslaget. De anbefalte i stedet at det settes ned et utvalg som vurderer utviklingen siden innføringen av dagens ordning fra 2019 som skal vurdere om det er grunnlag for endringer i fremtiden.

Det er 18 opprykksplasser i 22 avdelinger i 4. divisjon som med ordningen innført i 2019 sender 12 avdelingsvinnere rett opp mens ti andre må gjennom kvalifisering.
Her er det utvilsomt enkelte kretser som kommer bedre ut enn andre. Østfold og Vestfold deler én opprykksplass, det samme gjør Telemark og Buskerud samt Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal. De fire kretsene i nord deler tre opprykksplasser.
Det nye forslaget gikk ut på å dele de ulike avdelingene inn i regioner:
Finnmark, Troms, Hålogaland og Nordland skal dele tre opprykksplasser (som i dag), Trøndelag, Nordmøre og Romsdal og Sunnmøre tre plasser, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane fire plasser, Agder, Buskerud, Telemark, Vestfold tre plasser samt Akershus, Indre Østland, Oslo, Østfold fem plasser.