Tabelltips 2. divisjon avdeling 1: Tid for Hødd-opptur
Kan Kongsvinger reise seg på første forsøk etter det overraskende nedrykket? Er det tid for Hødd-comeback på nivå to? Får Tromsdalen uttelling for gode signeringer? Her er vårt tabelltips for 2. divisjon avdeling 1.
Foto: Digitalsport
Såpass mye har skjedd siden vårt tabelltips 12. mars, at vi ser oss nødt til å komme med et oppdatert utgave! Seriestarten ble utsatt, flere lag har vært stengt ned i lengre perioder, det er knapt spilt treningskamper før 28. mai og forsinkelsen har selvsagt også utløst en rekke nye overganger. Her er norskfotball.coms spådom:
1. Hødd
Etter nedrykket i 2016, er det stort sett Varg som har skapt oppmerksomhet på Høddvoll. Den nye arenaen holder Obos-nivå, men det har ikke laget gjort de siste årene selv om andreplassen i fjor var godkjent. Hødd slapp inn kun sju mål på de 13 seriekampene, men endte likevel hele 13 poeng bak suverene FFK. Ull/Kisa-klare Jens Husebø blir savnet, men det er først og fremst tilvekstene som preger overgangsvinduet i Ulsteinvik. Håkon Leine og Oskar Johannes Løken kommer fra nivået over med Raufoss, og vil danne en sterk offensiv sammen med Robin Hjelmeseth. I likhet med Leine vender også Sverre Økland hjem til distriktet etter Obos-spill. Viktige Bendik Rise er med videre. Keeper Ole Monrad Alme er ute med skade, men duoen Arnold Origi og Marco Priis Jørgensen vet hva dette handler om. Tre strake seirer mot Øygarden, Nardo og AaFK-benken de siste ukene. Dette kan holde til opprykk!
2. Kongsvinger
Hva så med KIL? Det har vært relativt stille på Gjemselund etter det svært overraskende nedrykket. Espen Nystuen, som styrer det meste i KIL og tok over trenerjobben selv i et forsøk på unngå nedrykk i fjor høst, er fortsatt sjef, men nå er det unge Eirik Mæland som har hovedansvaret på benken. Og selv om Ville Jalasto, Ridouan Essaeh, Even Bydal, Gyuwhan Lee, Jonas Rønningen, Edvard Skagestad, Markus Aanesland, Simon Marklund, Riffi Mandanda og Fredrik Pålerud alle er borte, skal denne troppen og budsjettet være god nok til å kjempe om opprykk. Brage Berg Pedersen er nykommer fra nord, Trace Murray er en kvikk back og Sander Marthinussen spilte fast i divisjonen over i fjor. Laget som kom til cupfinalen så sent som i 2016 skal forsøke å gjøre som i 2015 - vinne 2. divisjon. Resultatene de siste ukene har vært godkjente med seirer over Eidsvold Turn og Kjelsås, uavgjort mot Skeid og tap mot Raufoss. Toppkamp!
3. Kvik Halden
Haldenserne har etablert seg som et godt 2. divisjonslag etter opprykket i 2018. Selv om det svir å miste suksesstrener Kent Bergersen, var Kvik stolte av å levere til det norske landslaget. Inn som ny sjef har rutinerte Tor Thodesen kommet - hans 12. klubb på CVen. Han må få orden på skadene der særlig forsvarsleddet har vært hardt rammet. Viktige Albert Makiadi er tilbake etter å ha vært ute i hele 2020. Stortalentet Uranik Seferi (LSK) og David Paulmin (Egersund) er borte. Thomas Johansen og nye Orhan Simsek kjemper om å erstatte keeperen. Dette er et voksent 2. divisjonsmannskap som kan ta poeng fra alle, og som er vanskelige å slå hjemme på gresset i Halden. Se opp for nykommer Fabian Stensrud Ness og sterke Markus Kaasa (sønn av Kjell Roar). Ivan Sesar ser ut som en spennende import på midten. Laget imponerte ikke i generalprøven mot Fram Larvik (1-1).
4. Asker
Et av to nye lag i denne avdelingen sammenlignet med i fjor. Vegard Skogheim hadde en meget heldig hånd med Asker i sin første sesong på Føyka. Laget tapte kun to av 13 seriekamper, hentet inn fem poeng på Vard Haugesund med seks kamper uten tap i sluttspillet, og endte på en sterk andreplass. Der ble det straffeseier mot Skeid før Stjørdals-Blink ble for sterke i duellen om den siste ledige plassen på nivå to i 2021. Asker forsøker igjen med Skogheim som sjef på en ny treårskontrakt. Fisnik Kastrati kommer fra KFUM Oslo og gjenforenes med broren Fitim. Mathias Fjeld Gulliksen er hentet fra Strømsgodset mens Lars Fuhre, Rasmus Isegran, Cornelius Bencsik, Aaron Lee Jones og Julius F. Skaug, Kim André Madsen og Thomas Lia alle har forlenget sine avtaler. Raufoss-klare Sivert Westerlund erstattes av hjemvendte Behajdin Celina eller innleide Peder Vogt. Tre kamper uten seier i oppkjøringen og tap mot Moss i generalprøven.
5. Alta
Finnmarks eneste innslag på dette nivået ramlet fra andre- til femteplass med tre tap på de fire siste seriekampene i fjor, og klarte ikke heve seg i sluttspillet. Vinterens snakkis var selvsagt Morten Gamst Pedersen, men 2. divisjons mest merittert spiller endte opp med å ta nok en sesong på nivå tre. Også kaptein Mats Frede Hansen og Øyvind Veseth Olsen, kollegaen i midtforsvaret, Håvard Nome, Christian Reginiussen og Magnus Nikolaisen har alle forlenget sine avtaler med det svært rutinerte mannskapet. Unge Marius Tollefsen hadde nok å gjøre som Fløya-keeper i fjor, og kommer nå til Alta for å erstatte Grzegorz Flasza. Vi spår Alta et lite hakk bak de aller beste. Omar Fonstad el Ghaouti er mannen som må score målene. Ujevne resultater de siste ukene, men disse guttene kan skru på når det blir snakk om poeng.
6. Tromsdalen
Klubben som lenge har hatt rykte på seg for å være for god for 2. divisjon og for dårlig for Obos-ligaen skal nå ut i sesong nummer to på rad på nivå tre. Ingen forventet opprykkskamp fra TILs lillebror i fjor, men TUIL hevet seg utover høsten, knep sjuendeplassen og fikk delta i det noe amputerte sluttspillet. Nå er forventingene skrudd opp på renoverte TUIL Arena. Hovedtrener Alexander Samuelsen har fått med seg Vegard Lysvoll, Martin Albertsen, Lars Henrik Andreassen og Anders Karlsen videre. Men de kanskje beste argumentene for en sterk sesong heter Sigurd Grønli og Steffen Skogvang Pedersen - to profilerte signeringer på dette nivået. Midtstopper Casper Øyvann, som ble solgt til TIL, blir savnet sammen med Skeid-klare Gabriel Andersen. TUIL rakk fem kamper på kort tid før seriestarten og vant fire av de (alle 2-1). Klubben har selv en målsetting om å ende blant de tre beste i 2021. Da skal en del klaffe.
7. Brattvåg
Det siste laget på øvre halvdel blir lille Brattvåg. Laget fra det lille tettstedet utenfor Ålesund fortsetter å bite seg fast på nivå tre - i fjor med en småpen sjetteplass. Danske René Skovdahl fortsetter som hovedtrener for klubben som er avhengige av å hente spillere fra både hele Norge, men også utlandet for å hevde seg. Og nå snakkes det nesten like mye dansk som norsk i garderoben på det flotte anlegget. Sondre Beite fikk sitt gjennombrudd på dette nivået i fjor, men forlenget sin kontrakt til tross for interesse fra større klubber. Aleksandar Stankovic forsvant til dansk toppserie og erstattes av Tobias Brogaard - fra Danmark. Youness Rahimi kommer fra Finland, Erik Sachs fra Sverige samt Lucas Sander Petersen og den spennende spissen Jeppe Mogensen fra Danmark. Innleide Sander Lille-Løvø er spennende! Og han er norsk.
8. Bærum
2, 9, 8, 10 og 11 er Bærums plasseringer i 2. divisjon siden nedrykket i 2015. Under ledelse av den tidligere landslagsspilleren Jan Derek Sørensen har klubben satset på unge, lokale spillere, men i fjor gjorde klubben seg først og fremst bemerket da VG avslørte at laget trente med kontakt i en periode dette ikke var tillatt. Laget vant kun én kamp i seriespillet, men havnet like over streken på bedre målforskjell enn Rosenborg 2 med hele åtte uavgjortkamper. I vinter har Bærum vært aktive på signeringsfronten; en rekke spillere har forlenget sine avtaler samtidig som Henning Hauger er en meget profilert nykommer. En annen spennende mann er stopperen Benjamin Zalo som fortsatt bare er 23 år, men allerede har opphold i IFK Göteborg og Vålerenga bak seg. Sylvin Kayembe kommer fra latvisk fotball mens Jarmund Kvernstuen og Sander Eng Strand er hentet fra HamKam. Spennende Mustapha Fofana leies inn fra Strømsgodset. 0-3 mot Notodden i generalprøven skremmer ingen.
9. Eidsvold Turn
Turns comeback på dette nivået i fjor endte med to røde kort og overtidstap mot Kvik Halden, men fire seirer på de fem neste kampene la grunnlaget for en godkjent sesong. Det ble flere stygge tap i en periode med mye skader før Turn fikk folk tilbake, slo Alta og kjempet om plass i sluttspillet helt til siste minutt. I vinter har store deler av troppen forlenget sine avtaler sammen med hovedtrener Joakim Dragsten og resten av støtteapparatet. Ole Andreas Nesset vender tilbake til Myhrer etter en periode i Ull/Kisa der han scoret jevnt med mål på nivå to. Turn viste lovende takter da de slo Raufoss 2-0 i hallen på Toten få dager før all kampaktivitet ble forbudt. De siste ukene nå ble det tap mot KIL og Skeid i en periode der klubben også måtte i karantene grunnet smitte. En ny plassering litt under midten virker sannsynlig for troppen der 18 av 23 kommer fra Romerike og 11 av dem har Turn som moderklubb.
10. Florø
I denne delen av tabellen tror vi svært lite vil skille. Florø vant bare fire kamper i fjor, har mistet flere sentrale spillere og har vært gjennom en rotete oppkjøring uten hovedtrener. Goncalo Pereira, med en fortid i utviklingsavdelingene til Benfica og Sporting Lisboa, og i Norge mest kjent som Luis Pimentas assistent i KIL, satt lenge koronafast i hjemlandet før han endelig kom seg inn i Norge. Da klubben tok seg opp til nivå to var det med en stamme av lokale spillere, men nå er Florø avhengig av forsterkninger utenfra. Maciej Raniowski er en sterk signering på keeperplassen, men polakken får konkurranse av lovende Håvard Hetle som kommer på lån fra Sogndal. Adan Hussein leies inn fra Glimt og Daniel Hamde fra Strømsgodset. Spissen Nelsinho er hentet fra trenerens hjemland. Danske Lorent Callaku og toppscorer Jonatan Braut Brunes har forlatt byen. 5-0-tap mot Øygarden i den siste testen før seriestart.
11. Moss
Den gamle storheten fra Melløs raste helt ned i 3. divisjon før nedturen stoppet, men for supporterne som husker 1987 og Nils Arne Eggen, oppleves nok ikke de siste sesongene som noen suksess. 12. plassen i fjor ville betydd nedrykk i en normal sesong. Siden den gang har det skjedd svært mye i Moss. Profilerte Thomas Myhre har vendt tilbake til Melløs som sportssjef, og engelskmannen Shaun Constable er ny hovedtrener. Emmanuel Troudart fra Frankrike er en klar forsterkning, Jørgen Solvang Nilsen har solid erfaring fra dette nivået, Adonai Kidane kommer fra Skeid, Uno Kristian Pedersen fra Mjøndalen, Besian Kadri fra Lørenskog og spanjolen Daniel Rojas erstatter Anders Gundersen i buret dersom han leverer som under tidligere opphold i Nybergsund, Kongsvinger og Alta. Marcus Pedersens lillebror Sebastian håper å få fart på karrieren igjen med overgang til Melløs. Seier mot Asker i generalprøven skaper optimisme i byen.
12. Vålerenga 2
Avdelingens ene andrelag er som vanlig vanskelig å spå. Selv om Vålerenga-rekruttene ofte har levert best med unge gutter i startoppstillingen de siste årene, kommer dette laget til å merke at A-troppen er tynnere enn i fjor. Da ble det en sterk åttendeplass mye takket være god statistikk hjemme på Intility Arena. Den råsterke 2-1-seieren borte mot Alta i siste serierunde i fjor så ut til å sikre laget plass i opprykkssluttspillet, men TUIL snappet den siste plassen ved å slå Kvik Halden. Vålerengas junioravdeling er full av lovende spillere som får verdifull seniorerfaring gjennom dette laget. Det er derfor svært viktig for Oslo-klubben å beholde plassen. Men ungguttene kan hvert fall ikke innledningsvis regne med mye hjelp fra A-troppen som er inne i et enormt hektisk kampprogram de kommende månedene med stadig flere skader.
13. Senja
Nordlendingene har en egen evne til å reise seg og plukke nødvendige poeng når det ser som mørkest ut, men i fjor måtte de reddes av at NFF strøk nedrykk fra 2. divisjon. Kun åtte poeng, seks av dem hentet inne i den nye storhallen, ble fasiten på 13 seriekamper. Klubben uttaler selv til lokalavisen Folkebladet at de skal bite godt fra seg i år, men vi er ikke like sikre selv om treningsfasilitetene er kraftig forbedret. Thomas Whalen var en av få lyspunkter i Fløya i fjor, og scoret nylig i en internkamp for Senja. Eirik Soleim Brennhaugen kommer fra Ranheim, Oskar Uteng fra Fløya, Martin André Berg fra Bærum og duoen Tomas Stabell og Runar Johansen hentes fra TIL. Kun Fram Larvik og sjanseløse Fløya plukket færre poeng i 2. divisjon enn Senja i fjor. Laget har tidvis sett solide ut i oppkjøringskampene mot naboene i nord, men rundet av testingen 11 mot 11 med å tape 2-1 mot nabotippede Fløya.
14. Fløya
Kjedelig forutsigbart, og kanskje noe ufortjent etter de siste ukenes resultater, men det er ikke lett å finne lag som fortjener å bli plassert bak Fløya. Kaos og interne uenigheter preget Tromsø-klubben etter opprykket i 2019, og fjorårssesongen gikk som det måtte gå selv om sifrene nok ble enda styggere enn man kunne forestille seg. Ett poeng på 13 kamper og 10-54 i målforskjell er ille, og trolig noe av det svakeste som er levert og likevel ført til ny kontrakt i norsk fotball. Trener Mikael Raimo Johansen er tilbake i Tromsø. Først 2. februar, og etter at flere kandidater takket nei, ble Gaute Bjørn Olsen presentert som erstatter. Han brukte ikke mange dagene på å signere tidligere Raufoss-spiller Henrik Fløgum samt Vebjørn Skorpen fra Tverrelvdalen. Tobias Schjetne er tilbake og en klar forsterkning på midten. Friske Thomas Wahlen har reist til Senja og keeper Marius Tollefsen til Alta. Fløya har sett konkurransedyktige ut på dette nivået med knepne tap mot TUIL og Alta samt seier mot Senja.