Tabelltips 2. divisjon avdeling 2: Nå går det veien, Skeid!
Som i fjor ser denne avdelingen ut til å inneholde en del lag det frister å tippe som nummer tre og fire. Her blir det jevnt både i topp og bunn, men vi tror nyrike Skeid nå lykkes der de misset i fjor.
Foto med tillatelse: Anders Vindegg, skeid.no
Såpass mye har skjedd siden vårt tabelltips 12. mars, at vi ser oss nødt til å komme med et oppdatert utgave! Seriestarten ble utsatt, flere lag har vært stengt ned i lengre perioder, det er knapt spilt treningskamper før 28. mai og forsinkelsen har selvsagt også utløst en rekke nye overganger. Her er norskfotball.coms spådom:
1. Skeid
Det virket nærmest som en utrolig spøk da det nylig ble kjent at den tradisjonsrike klubben fra Torshov arver rundt 30 millioner av Leif Aage Hagen, bedre kjent som «Porno-Hagen». Den uventede gigantsummen vil likevel ikke snu opp ned på hverandre for 2. divisjonslaget umiddelbart, men vil sikre en sunn og god drift i mange år fremover. Unge Gard Holmes første sesong på Nordre Åsen, banen som er i ferd med å sette rekord i problemer, endte med andreplass i sluttspillet og tap mot Asker på straffer i kvalifiseringen. Unge Mikkel Tveiten samt Marcus Melchior, Lukas Thorsen Håll og Martin Bach Riisnæs hentes fra henholdsvis Lyn og Vålerenga, og Gabriel Andersen er en spennende signering fra nord og Abdul-Basit Agouda håper å få fart på karrieren igjen i gamleklubben. Henning Tønsberg Andresen, Taofeek Ismaheel og Idar Nordby Lysgård er sendt oppover i divisjonene. Anders Gundersen skal erstatte Lysgård. Hva skjer med Daniel Braaten? Troppen viste både styrke og bredde med å spille to generalprøver samme dag mandag. Det kan bli mye å feire for Skeid i år!
2. Arendal Fotball
Det er mye nytt i byen med større ressurser enn fotballkultur. Arendal-ledelsen er ambisiøse, og det er blitt tatt grep både på ledersiden, i støtteapparatet og ikke minst spillerstallen siden fjorårets femteplass. Roger Risholt er sjef med tidligere toppkeeper og landslagsmatris Bjørge Fedje samt velkjente Tommy Svindal Larsen som assistenter. Klubben har ønsket å styrke den lokale identiteten samtidig som ønsket om opprykk ligger fast. Og det er også signert heftig! Nykommerne Olav Hovstad, broren Halvor, Tobias Collett, Preben Skeie og Mathias Johansen passer alle i den lokale profilen. Stefan Mladenovic, Andreas Hellum, Christer Reppesgård Hansen, Tobias Hafstad, Lars Jendal, Kristian Strande og Andreas van der Spa hentes med erfaring fra høyere nivå. Conrad Wallem og Leopold Wahlstedt er levert til Odd som bevis på at Arendal også kan utvikle spillere motsatt vei. Ermal Hajdari har vist i Levanger og Egersund at han kan herje på dette nivået. 3-0 over Egersund og 2-0 over Fløy i de to siste treningskampene. Et spennede lag!
3. Egersund
Dessverre for Egersund begynner det å bli en vane at laget tippes i opprykkskampen - og svikter. Og EIK kan fint havne i toppen også i 2021. Laget som neppe har fått mange nye supportere i gamblingens verden de siste årene, åpnet svært varierende i fjor før en sterk avslutning holdt til tredjeplass i sluttspillet bak Bryne og Asker. Som vanlig er det mye nytt, og også eksotisk, på spillerfronten i «okka by». Tosifret antall spillere er borte (blant andre Bob Sumareh, Kenneth Grande og Herman Kleppa) mens David Paulmin hentes fra Kvik Halden, Miguel Vieira, en annen keeper, fra Mjøndalen, Stian Rokås Michalsen fra Arendal, kroaten Matej Dekovic kommer fra Fløy, Sivert Strangstad hentes fra Asker, Jeffersen de Souza fra Viking og Patrik Johannesen er landslagsspiller for Færøyene. Alexander Dang er en målgarantist på dette nivået - noe han også viste med åtte scoringer på ti kamper i fjor. 11 baklengs på årets tre første treningskamper var mye, men 2-0 over Viking i siste test rettet opp noe av inntrykket. Opprykkskamp!
4. Vard Haugesund
Haugesunds nest beste fotballag holdt på å fyke rett gjennom 2. divisjon etter opprykket i fjor. Vard endte kun to poeng bak Bryne etter 13 seriekamper, men i sluttspillet ble det fire tap på seks kamper. Grunnlaget for 2021 ble lagt tidlig da Kolbjørn Fosen skrev under på en ny treårskontrakt samtidig som midtbanegeneralen Roy Miljeteig forlenget sin avtale med to år. Vard ønsket å være et topplag i 2. divisjon, og resultatene de siste ukene tyder på at de vil bli det. 5-3 over Egersund, 3-0 over Øygarden og 6-0 over Sotra er sterkt. Kometen Erling Flotve Myklebust dro til 07 Vestur på Færøyene, men er allerede tilbake i Haugesund. Jesper Andreasson (flytter hjem til Sverige), Viktor Adebahr (Sverige-retur), Claus Niyukuri (skadet) er ute, og Dennis Horneland så ut til å glippe, men hentes nå permanent fra storebror FKH. John Phillipe Koko er en spennende nykommer fra FFK og Jasmin Bogdanovic har solid erfaring fra Sandnes Ulf. Et meget spennende og underholdende mannskap!
5. Øygarden FK
Det gikk som mange spådde da Nest-Sotra ble til Øygarden i fjor. Samarbeidsklubben forsvant ut av Obos-ligaen og er nå tilbake i 2. divisjon der de blant annet møter naboen Sotra SK. En etter en av Nest-heltene er borte, og nå har også klubbspilleren Bjarte Haugsdal takket for seg. Mange ropte på Tommy Knarvik som ny trener da Øygarden så dagens lys, og ett år senere er den tidligere Leeds-spilleren på plass. En rekke lånespillere fra i fjor er borte, og dette er et lag det er vanskelig å spå med store utskiftninger. Jonas T. Fredriksen på lån fra Åsane, Mathias Sundberg og Eivind Helgesen fra Sogndal, Vegard S. Skeie fra Brann, Mats Thornes fra Vidar, Sebastian Brudvik fra Fyllingsdalen, Nicholas Marthinussen fra Jerv, George Gibson fra Sandefjord, Joachim Edvardsen er tilbake fra opphold i Sotra,, Knut S. Haga kommer fra samme sted, Markus Eiane fra Molde og Henrik Andersen fra Fløy er bare noen av nykommerne. Da er det mye som må klaffe kjapt for klubben som fortsatt har Bruce Grobbelaar i støtteapparatet. ØFK avsluttet oppkjøringen med pene 5-0 over Florø, men tapte tre strake før den.
6. Levanger
Det ble med 13 kamper på nord-trønderne forrige sesong der klubben brukte mye energi på omorganisering, nytt klubbhus, mer fokus på talentutvikling lokalt og å få orden på den økonomiske situasjonen. Med tilsvarende overskudd som i fjor de kommende fem årene, vil Levanger friskmelde seg selv økonomisk. De tidligere toppspillerne Per Verner Rønning og Jo Sondre Aas leder laget også i år. Veteranen Vegard Voll er motivert for videre satsing, Erik Eikeng og målfarlige Arne Gunnes hentes fra naboen Nardo, Alexander Zoulakis leies inn fra FFK, Adrian Rogulj er en spennende signering fra Bærum og Nicolai Larsen Berg erstatter keeper Elias Hadaya som først forlenget kontrakten og så ble solgt til KBK. Det må skje ganske mye på Moan før Levanger igjen drømme om spill på nest øverste nivå, men en plass blant de sju beste virker å være et realistisk og naturlig mål for årets mannskap.
7. Kjelsås
Kan 2. divisjonstraveren fra Grefsen reise seg etter et kjipt 2020? Selv om ingen rykket ned i fjor, var Kjelsås nær streken med kun 14 poeng på 13 kamper. Uvanlig kost for Eivind Kampens gutter. Sturla Ottesen, Ulrik Mathisen og Jesper Taaje ble levert til Obos-ligaen i løpet av forrige sesong. Nå har Walid Idrissi slått følge. Taaje kom tilbake i vinter, men forsvant ut igjen like raskt. Det betyr mer ansvar på Runar Brenden som gjør comeback etter noen år godt nede i divisjonssystemet. Sist registrerte kamp for forsvarsspilleren var for Sagene 4 i 2019! Erik Rosland slo aldri til i Ull/Kisa, men har levert i 2. divisjon før. Minst like viktig var Lars Brotangens signering på en ny avtale. Rasmus Løvseth og Jacob Hanstad er signert fra henholdsvis Ullern og Lyn i 3. divisjon. Seier mot Moss, uavgjort mot Asker og tap mot Kongsvinger de siste ukene.
8. Fløy
Så sent som 18. mai mistet Fløy trener Nikola Trajcovic, og ferske Vebjørn Urdal får kun en måned på seg til å bli kjent med mannskapet inn mot seriestart. I tapet mot Arendal mandag løp han inn på banen, fikk rødt kort og får neppe lede laget fra sidelinjen i helgen. Sjetteplassen i fjor var mer enn godkjent for de nyopprykkede guttene fra sør, men i sluttspillet skrudde laget av og gikk på fem strake tap. Klubbledelsen har varslet et lite generasjonsskifte selv om Tobias Henanger, Anders Hella, Ole Fredrik Thorsen og Arent-Emil Hauge tidlig forlenget sine kontrakter. Dardan Dreshaj, Jørgen Richardsen, Matej Dekodic, Andreas Olsvoll og Christoffer Myhre er blant de viktige brikkene som er borte. Dejan Corovic har fortsatt mye å bidra med på dette nivået, Kristian Strømland Lien hentes nå permanent fra Start mens Johannes Eftevaag (sønn av Claus, ja) kommer på lån. Lasse Sigurdsen ble hentet tilbake fra KFUM i mai, og denne måneden kom Bjørnar Hove fra Jerv. De kan være med på å løfte laget opp mot midten av tabellen.
9. Notodden
I Notodden FK har man to tidsregninger; før og etter Kjetil Holta. Siden 2003 har milliardæren spyttet inn mer enn 200 millioner i samarbeidsklubben, men for tre år siden annonserte Holta en gradvis nedtrapping av bidragene som ble avsluttet i fjor vår. I 2018 var budsjettet på 22,5 millioner, i fjor var summen 13,5 og i år er håpet å lande på rundt 10 millioner der tre av dem går til drift av stadion - finansiert av Holta. En sterk hjemmestatistikk sørget for niendeplass i fjor under ledelse av unge Magnus Erga. Abel Tjomsland, Nicholas Grinde, Alexander Rønning-Olsen, Thomas Rømo Lillo, Adrian Berntsen og Melvin Frithzell er hentet inn for å erstatte blant andre Andrè Bakke, Even Parkstad Johansen og Martin Brekke. En plass rundt midten vil være en god sesong for denne Notodden-utgaven som slo Bærum med pene 3-0 så sent som tirsdag.
10. Nardo
Det er ikke mer enn to år siden det gikk rykter om at Nardo-styret vurderte å legge ned 2. divisjonssatsingen grunnet dårlig økonomi. Trønderne vant kun to kamper i hele fjor, men det holdt faktisk til en tiendeplass, og nedtur er snudd til optimisme. Avisa Nidaros har i vinter skrevet om at bydelsklubben nå vurderer et nytt anlegg til åtte millioner på Nissekollen. 50-åringen Nardo ansatte i vinter Fredrik A. Eliassen i stillingen som hovedtrener etter å ha gått gjennom 45 søknader. Både Eliassen og assistent Erik Svendsen er ansatt på heltid. Klubben som er klar for sin 12. sesong på rad på nivå tre har i vinter hentet inn en rekke nye spillere der Håkon Hammer (Skeid), Andreas Uran (Molde), Yannis Moula (KFUM), Arne Holter (Stjørdals-Blink) og Edvin Grevskott (RBK) kanskje er mest spennende. Tap 5-2 mot Hødd i generalprøven.
11. Fram Larvik
Ja, hvor skal man begynne her? Fotballbyen Larvik er ikke hva den en gang var, men Fram har virkelig gjort seg bemerket på både positivt og negativt vis de siste årene. Den fullstendige sensasjonelle plassen i kvartfinalen i cupen i 2019 er ikke glemt, men hjelper ikke årets mannskap. Velkjente Haakon Lunov ønsket seg Vålerenga-jobben, men endte i Larvik. I vinter har Larvik-laget nærmest hatt audition på trening for å fylle opp en stall. Det er en vrien nok øvelse fra før om man ikke skal ta hensyn til alle korona-restriksjoner i tillegg. Uavgjort mot Asker og Kvik Halden i oppkjøringen kan tyde på at Fram har truffet bra og kommet et godt stykke på vei. Shariff Cham var bedre i Frigg enn i Arendal, men har forutsetning for å løfte dette mannskapet. Herman Solberg Nilsen kom på plass sent og blir viktig. I tillegg er troppen krydret med en rekke spillere fra Oslo-området med begrenset erfaring fra dette nivået. Vi spår en kamp om å beholde plassen, men det ser bedre ut nå enn i mars. Se opp for Shaft Brewer jr. som kom fra Los Angeles FC i MLS i fjor!
12. Sotra
Hørte du om Sotra Sportklubb for første gang i fjor? Da er du neppe alene. Ansettelsen av Renate Blindheim som den første kvinnelige hovedtreneren i toppfotballen for herrer førte blant annet til at det ble laget dokumentar om lagets sesong. Og den er hyggelig å se på for Sotras supportere - en stund. 5-1-0 på sesongens seks første kamper var en enorm sensasjon for laget som var dømt nord og ned av de alle. 1-1-5 på de siste sju var mer normalt, men Sotra endte på øvre halvdel og fikk med seg sluttspillet som ga fem strake tap. Mannskapet som denne sesongen får selskap av rivalen Øygarden i avdelingen, blir meget ungt. Det kan holde til ny kontrakt, men Sotra kan fort måtte ha begge andrelagene bak seg skal dette gå veien. Målløse i to treningskamper der 0-6 mot Vard var generalprøven.
13. Rosenborg 2
RBK-rekruttene endte under streken etter opprykket forrige sesong, men berget plassen da nedrykket som kjent ble strøket. Rosenborg stiller normalt sett meget ungt i 2. divisjon, men i den spissede divisjonen betyr det ofte en kamp for å berge plassen for andrelagene. Tormod Bjerkeset gjorde en god jobb i en årrekke i Nardo, men fikk kun åtte måneder på Lerkendal. Tidligere Stjørdals-Blink-sjef Roar Vikvang er ny akademileder, og han har fått med seg Arnstein Røen som ny kampleder i 2. divisjon. Han har en fortid i blant andre Orkla, der han jobbet sammen med, ja du gjettet riktig, Nils Arne Eggen. Målsettingen her bli som alltid å utvikle spillere til Eliteserien og berge plassen. Det kan bli tøft nok. 14 baklengs på tre treningskamper med varierende tropper de siste ukene.
14. Odd 2
Odd-rekruttene begynner å bli en gjenganger i 2. divisjon, og det er en sterk prestasjon i seg selv. Utviklingsleder Morten Rønningen har hatt en heldig hånd med dette laget. Han var i fjor inne som assistent for A-laget, men ønsket selv å returnere til utviklingsavdelingen. Odd har fått et rykte på seg for stort sett å stille «rettferdig» på nivå tre med en jevn miks av A-spillere og juniorer. - særlig på hjemmebane,. Denne sesongen må guttene fra øverste nivå regne med å bidra dersom Odd skal sikre ny kontrakt igjen. I fjor ble det kun ni poeng, åtte av dem hjemme på Skagerak Arena i Skien, mens laget fikk gjennomgå på reise. 1 poeng på sju kamper og stusselige 2-24 i målforskjell er nedrykkstall.