Torbjørnsens varsel: - Enorm forskjell på dansk kontra svensk og norsk fotball
Diskusjonen har blusset opp igjen etter Isak Bergmann Johannessons overgang til FCK; hvorfor får danske klubber langt bedre betalt for sine talenter enn svenske og norske?
Foto: Digitalsport
Stig Torbjørnsen mener han har svaret. I et intervju med Aftonbladet forteller IFK Norrköping-speideren med en fortid i blant annet RBK om de nordiske landenes plass i hierarkiet og hvorfor danske klubber casher inn langt større beløp enn sine naboland.
- Vi vil absolutt selge til Barcelona, vi. Gjerne! Men hvis Barcelona eller andre store klubber ikke vil kjøpe. Hva gjør man da? Jeg skal fortelle hvordan dette henger sammen, innleder Torbjørnsen.
Temaet har blusset opp igjen etter en rekke store overganger i sommer. Mens danske klubber eksporterer spillere i 100-millionersklassen, har Norge og Sverige slitt med å bli like attraktive og nærme seg lignende summer.
Aron Dønnum ble solgt til Standard Liege for rundt 20 millioner, og Molde fikk cirka det samme av Feyenoord for Marcus Holmgren Pedersen - for å nevne noen.
United-interesse
Ifølge Aftonbladet har svenske klubber de siste årene gitt unge talenter noe mer spilletid enn normalt i håp om å cashe inn til overpris. I 2020 mente Malmö Anel Ahmedhodzic var verdt nærmere 100 millioner mens Juventus, Manchester United og Liverpool alle dro til Norrköping for å se på Isak Bergmann Johannesson.
Tidligere RBK-spiller Jonathan Levi mente islendingen ikke burde selges for under 100 millioner. Å tro på slike summer er utopi, mener Torbjørnsen.
- Man tror Juventus, Atalanta, United og de andre skal kjøpe ham for 8 millioner euro bare fordi de scoutet kampene hans. Storklubbene scouter spillere hele tiden. De besøker alle store klubber i Norden. Og da tror journalistene automatisk at de skal handle. Sånn funker det ikke. Det er så utrolig langt fra scouting til et faktisk salg. Man kan håpe og tro. Men det er ikke så enkelt.
Status i dag: Malmö FF venter fortsatt på Ahmedhodzic-bud som matcher deres ambisjoner, en rekke lovende unggutter er solgt for pluss-minus 10 millioner mens Johannesson overraskende nok denne uken forsvant til FCK - fra nettopp Danmark. Pris? I underkant av 50 millioner.
- Alle drømmer om å få så mye penger for spillerne sine. Men man må kjenne det nordiske hierarkiet. I Norge selges gode spillere for 20-25 millioner. I Sverige er summen 30-40-50 eller kanskje 60 millioner. I Danmark kan de selge sine beste spillere for 100, 150 og kanskje 200 millioner, sier Torbjørnsen og fortsetter:
- Det er en enorm forskjell på dansk kontra svensk og norsk fotball. Danmark er helt enkelt et mye bedre fotballand enn oss andre i Norden. Sverige er nummer to og Norge er nummer tre. Sånn er verden. Markedet mener talentene ikke er verdt mer enn 30, 40, 50 eller 60 millioner om de kommer fra Sverige.
Fikk 150 millioner
FCK solgte i sommer Mohamed Daramy til Ajax for rundt 150 millioner. Kamaldeen Sulemans sørget for rundt 200 millioner i FC Nordsjælland-kassen da han flyttet til Rennes. Torbjørnsen mener det danske landslaget, U21-landslaget og klubbene (minus MFF), alle holder høyere klasse enn sine nordiske naboer.
- Danmark har fire lag i Europa-gruppespill. Sverige og Norge har ett hver. FCK har spilt nærmest konstant i Europa de siste 18-20 årene. MFF skal ha ros for sine prestasjoner, men resten av Allsvenskan er ikke på det nivået. Store klubber reiser til Norden for å gjøre fine, verdifulle kjøp. Jens Petter Hauge ble solgt fra Bodø/Glimt for rundt 40 millioner. Så solgte Milan ham videre for 120. Slik kommer det nok til å bli for Isak også. Slik funker hierarkiet.
- Vi kommer ikke til å selge spillere fra Allsvenskan for summer danske klubber får. Dit er det langt. Et annet element er at markedet er forandret. Klubber kjøper opp spillere allerede før de slår gjennom. Som Emil Roback fra Hammarby til Milan. Da blir summene også lavere. Det er ikke lett for Sverige eller Norge å nærme seg Danmark. Forskjellen kommer til å være omtrent like stor fremover. Sånn er det.
- Det høres mørkt ut? delvis spør og delvis konstaterer Aftonbladets journalist.
- Mørkt? Det er virkeligheten.